Een van de activiteiten in de Nationale Klimaat Week 2023 (30 oktober - 5 november): het Voedselerf ’t Bokeler in Zieuwent bezichtigen!

Voedselerf ’t Bokeler

Stephan en Marlies Papen hebben zichzelf en het Voedselerf beschikbaar gesteld tijdens de NKW, hoe leuk! In deze week kun je een bezoekje brengen, in overleg, aan hun voedselerf! Dit voedselerf hebben zij in januari 2020 aangeplant.

Een voedselbos is een polycultuur (een cultuur waarbij niet slechts één soort planten wordt gekweekt, maar meerdere soorten) die uit meerdere lagen bestaat. De bovenste laag wordt gevormd door de kruinen van de bomen, de onderste laag zijn de schimmels onder de grond. Ook deze zijn erg belangrijk. Zij vormen een symbiose met de bovenbeplanting voor wat de voedselvoorziening betreft. Daartussen in staan allerlei meerjarige struiken, kruiden en kruipers. Je moet het niet vergelijken met een echt bos.

De natuur redt zichzelf

Na het aanplanten grijpt de mens niet in, er komt geen mest of biologische compost en zelfs geen water aan te pas.

1.jpg?nf_resize=smartcrop&w=510&h=580

Circulaire varkens en een Tiny Forest

Op het erf hebben zij ook twee zwijnvarkens. Ze voeden deze uitsluitend met reststromen uit de menselijke voedselproductie tegen voedselverspilling. Je moet daarbij denken aan groente- en fruit afval van onszelf buren, familie en de lokale supermarkt. Maar ook aan circulaire brokken van Voerwaarts BV. Deze varkens zijn een kruising van Duroc-varken en wild zwijnbeer en zijn afkomstig uit Halle.

Tiny Forest

En alsof het nog niet voldoende is hebben Stephan en Marlies ook nog een Tiny Forest van IVN aangelegd. Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

2.jpg?nf_resize=smartcrop&w=510&h=580

Nieuwsgierig geworden?

In de NKW is het voedselerf te bezoeken. Wil je meer informatie of een bezoekje plannen? Neem dan contact op met Stephan of Marlies.

Wil je er graag een rondleiding bij? Ook dat kan tegen een kleine vergoeding p.p.