Blikjes en flesjes náást de afvalbak

Sinds juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland. Daar is nu sinds april 2023 óók het statiegeldsysteem op blikjes bijgekomen. Een hele goede zaak, met groot resultaat! Onderzoek toont aan dat kleine plastic flesjes met ruim 75% zijn afgenomen in het zwerfafval. En ook blik komt nu al, na nog geen half jaar statiegeld, voor 50% minder voor in het zwerfafval!

Flesjes en blikjes in de afvalbak

Mooi dus dat het statiegeldsysteem werkt! Uit onderzoek blijkt echter ook dat mensen in steden of dorpen lege flesjes en blikjes niet meenemen, maar veelal weggooien in de afvalbakken op straat. Goed natuurlijk dat het niet óp straat belandt, maar wel zonde dat het tussen al het andere afval terechtkomt. En bovendien jammer van het statiegeld natuurlijk.

statiegeld-op-blik-en-fles.jpg?nf_resize=smartcrop&w=510&h=580

Statiegeldhouders aan de afvalbak

Ilja ter Bogt, een inwoonster uit onze gemeente, ziet dat gebeuren. Flesjes en blikjes in de afvalbakken wanneer ze door Lichtenvoorde loopt. Dat moet toch anders kunnen, denkt ze? Is daar niet een mooie oplossing voor? Al zoekend op internet kwam ze de zogenaamde ‘Statiegeldhouders’ tegen. Een houder die aan de afvalbak gemonteerd zit en waar flesjes en blikjes in verzameld kunnen worden. Heel erg simpel, maar erg effectief. Zo belanden flesjes en blikjes niet meer in het restafval.

Klimaatburgemeesters kunnen jullie me helpen?

En zo kwam Ilja bij ons terecht. Samen hebben we contact gezocht met de gemeente om te vragen of ze openstaan voor deze manier van inzamelen van flesjes en blikjes in de openbare ruimte. De gemeente was meteen positief, maar zag nog wel een paar uitdagingen. De getoonde statiegeldhouders waren erg kostbaar en bovendien is de kans aanwezig dat de flesjes en blikjes eruit waaien bij harde wind. En dat is natuurlijk nou nét niet de bedoeling.

Daarop heeft Marvin Hendriks, Vakspecialist openbare ruimte bij gemeente Oost Gelre, gezocht naar een beter (en goedkoper) alternatief. En dat is gelukt!! Bijkomend voordeel: de statiegeldhouders worden regionaal geproduceerd!

blik-op-straat.jpg?nf_resize=smartcrop&w=510&h=580

Ze hangen nu ook in de Gemeente Oost Gelre!!

De statiegeldhouders zijn door het Serviceteam gemonteerd aan de afvalbakken in het centrum van Lichtenvoorde en Groenlo. Vrijdag 3 november is de eerste statigeldhouder in gebruik genomen door burgemeester Bronsvoort samen met initiatiefnemer Ilja ter Bogt!

We zijn heel erg blij met deze actie! Heel mooi om te zien hoe een goed idee of initiatief van een individuele burger wordt opgepakt en uiteindelijk daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht door de gemeente.

Meer lezen?
303860e6-22ba-4743-8c71-de0e9cb8705d_thumb1440.webp?nf_resize=smartcrop&w=510&h=580

tip

Tip aan de jongens en meisjes uit de gemeente: willen jullie iets extra’s verdienen? Haal dan de flesjes en blikjes uit de doneerringen en lever ze in bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Zij zorgen voor recycling van het plastic en blik, de gemeente heeft er geen werk meer mee en jullie verdienen een mooie zakcent. Win-win-win!!

spaarvarken.jpg?nf_resize=smartcrop&w=510&h=580