"Let op, mede-burgers! Het is géén ver-van-mijn-bedshow"

Op donderdag 2 november, om 19.30 uur, organiseerden wij in de Bibliotheek Oost-Achterhoek in haar vestiging in Lichtenvoorde een lezing over de energietransitie. Het was een geslaagde bijeenkomst. Betrokkenheid en interesse was erg groot van de deelnemers!

"We leven in een enórm roerige tijd. Een tijd waarin we eindelijk beseffen dat doorleven op de manier zoals we dat de afgelopen 50 jaar hebben gedaan niet meer houdbaar is. Het klimaat verandert en nieuw wetenschappelijk onderzoek toont telkens opnieuw aan dat het nóg sneller gaat dan eerder voorspeld. We moeten onze systemen, patronen en levensstijl veranderen … en fórs ook!

Het besef dat onze planeet onleefbaar wordt als we die verandering niet door willen maken, wordt steeds sterker. De conclusie dat vooral de mens veroorzaker is van dit probleem wordt inmiddels door bijna iedereen erkend. Eén van de grote boosdoeners die bijdraagt aan het voor mens en dier onleefbaar worden van onze aarde, is de CO2-uitstoot. Door de steeds maar toenemende behoefte van de mens aan fossiele energie uit kolen, olie en aardgas, zorgt deze CO2-uitstoot voor een enórme opwarming van de aarde.

Maar hoe groot is dit probleem nu eigenlijk? Hoeveel energie gebruiken we eigenlijk in Nederland en in de Achterhoek? En is dit probleem überhaupt wel op te lossen? Welke duurzame alternatieven zijn er en voor welke oplossingen moeten we dan kiezen?

nasa-q1p7bh3shj8-unsplash.jpg?nf_resize=smartcrop&w=510&h=580

Al deze vragen kwamen aan bod in de bijeenkomst “De energietransitie: van fossiel naar duurzaam!”. Want zoals in elke transitie biedt verandering óók kansen! Daar gingen we tijdens de bijeenkomst over in gesprek. Terug naar de oertijd willen en kunnen we niet, dus we zullen energie blijven gebruiken om prettig te kunnen leven. Een prettig leven voor onszelf, maar óók straks voor onze kinderen en kleinkinderen. Lukt het ons, als burgers in Oost Gelre, inwoners van onze fijne Achterhoek, om daar de regie over te houden, of beter gezegd de regie over te krijgen?"